Zo kan je een emaillijst maken .

Emaillijst maken samen met Vastgoed Tips

#06 emaillijst voor je vastgoedkantoor.  

De perfecte emaillijst maken voor je vastgoedkantoor, het draait helemaal rond klantenbinding. Je laat je emaillijst actief werken met emailcampagnes op diverse plaatsen in hele traject met je klant en geeft hem hierdoor een betere klantervaring. Je boeiende en informatieve e-mailcampagnes zorgen ervoor dat je prospect opschuift in de klantcyclus. Als vastgoedmarketeer, kan je maar beter inzetten op e-mailmarketing en verzorg je e-mailcampagnes die je warme prospecten onderhouden en je expertise aantonen. Ieder vastgoedkantoor heeft haar eigen sterktes en daar kan je prima mee uitpakken in je e-mails. Sommige Immokantoren organiseren hun e-mailmarketingstrategie al behoorlijk. Doch bij een aanzienlijk aantal blijkt dat echter niet zo te vlotten. Vastgoed Tips blogt over vastgoedmarketing en de digitale aanpak.

Rond e-mail marketing zijn er 3 behapbare blogberichten die op elkaar aansluiten.

#06 De-emaillijsten van je vastgoedkantoor.

#07 Hoe start je een e-mailcampagne op?

#08 Hoe kies je e-mailmarketing software platform?

Wat is emailmarketing in cijfers?

Zowat 50 jaren geleden, de eerste e-mail werd verzonden in 1971. Vandaag zijn er geen twijfels over de functie van e-mail. Het formaat is handig want 73 % van de zakelijke gebruikers prefereert e-mail als eerste medium om professionele voorstellen te ontvangen. Ook zakelijke verkopen verlopen vaak via email, zo worden 25 % van alle verkooptransacties via email gesloten. In 2020 kende e-mailmarketing nog een aangroei van 27%. Steeds vaker zien we in onze mailbox naast persoonlijke email 18 % promotionele email 53% en transactionele email 28 %. Die cijfers maken van e-mailmarketing de nr. 1 verkoopstool in een B2B-omgeving. Bekijk de infograph Email markteing History by Brafton

Definitie emailmarketing

De basisdoelstelling van een emailmarketing is eenvoudig en dat maakt dit concept zo sterk.

Bezorg de juiste boodschap , aan de juiste persoon op het juiste tijdstip.

5 voordelen van e-mailmarketing voor de makelaardij?

E-mailing is een manier om de communicatie tussen je kantoor en klant te onderhouden. Zo bouwt men via een nieuwsbrief aan de loyaliteit van de consument door hem op de hoogte te houden van de beschikbare panden en acties maar er zijn nog wel enkele voordelen die je kan linken aan email marketing. Hier zijn mijn top 5 redenen over het belang van email marketing en hoe je als immoagent of vastgoedkantoor hierdoor een betere ondernemer wordt.

1. Hou contact met je doelgroepen

E-mails hebben de mogelijkheid om uw klanten en prospecten op de hoogte te houden over gewenste onderwerpen. Je contacten zijn in staat om hun e-mail te checken wanneer het hen uitkomt. En dat gebeurt gemiddeld 5 x per dag en ook 48 % van alle email gebruikers opent dagelijks zijn email. Je geeft je connectie het gevoel dat u aan hen denkt. En als immokantoor hoor je dat ook te doen als je uw klant centraal stelt. Een e-mail kan zo simpel zijn als zeggen: “Hallo, kijk eens wat ik voor je heb.”

Wie zich heeft ingeschreven op uw e-maillijst heeft al een verbintenis aangegaan om deze notities te ontvangen. Als je e-mail waardevol is zal dan zal het de betrokkenheid met uw klanten stimuleren.

Emaillijsten die aansluiten bij je doelgroepen.

Je klanten die eigendommen willen aan of verkopen bevinden zich helaas niet allemaal in dezelfde positie van je klantcyclus. Sommigen bevinden zich in de fase van overweging, anderen in de fase van onderzoek en vergelijking en weer anderen in de fase van koopbereidheid. Door je ideale kopers profielen te bepalen kan je selecteren wie welke boodschap ontvangt op welk ogenblik. Je zal dus een e-maillijst maken die je gaat segmenteren. Je klanten hebben juist die informatie nodig om naar de volgende fase van de koopcyclus te gaan. Een passend bericht met een duidelijke actie kan hierbij helpen om zo efficiënt mogelijk de klant naar de volgende fase te brengen.

2. E-mail wordt “Just-in-time ”gelezen

Email-marketing, het maakt onlosmakend deel uit van je vastgoedmarketingstrategie.

Een van de voordelen van e-mail marketing is dat je het kan instellen zodat je bestemmeling zijn boodschap ontvangt op het meest ideale moment. Als je het aanpakt op de juiste manier kan je naar klanten speciale aanbiedingen sturen op hun uitgekozen tijdstip. bv. Bij een gezin dat uitbreiding plant of verhuist, of een actie naar actief zoekende investeerder. Je kan ook segmenten aanmaken met een uitsluitende factor. Zo weet je ook dat na een gesloten verkoop je geen e-mail meer moet zenden die een algemene voorstelling van je kantoor geeft.

Je e-mailmarketingstrategie kan ook seizoensgebonden aanbiedingen bevatten, zodat je een speciale 2de verblijf brochure of een jaarlijkse lente opendeur kan promoten. Zorg ervoor dat je landingspagina en gevoel van schaarste en dringendheid creëert. Dit zal helpen bij het doorklikken naar je landingspagina.

Intussen worden 65% van alle e-mail geopend op een smartphone. Dit zou een rol moeten spelen bij het plannen van een marketingstrategie. Steeds meer consumenten gebruiken hun mobiele apparaten om dagelijkse taken te verrichten “On The Go”. Bovendien leveren goed ontworpen e-mails op mobiele apparaten een hogere conversie op dan welk ander medium dan ook. Maak je email campagne ”mobile first”.

EXTRA TIP

Weet dat Google nog enkel de Mobile versie van je website en je landingspagina’s scant om je Pagerank te bepalen. Zorg er dus voor dat je alle info leesbaar is op je mobile versie. Optimaliseer je landingspagina voor Google om meer conversie te krijgen

3. Email marketing is betaalbaar

Geen enkel medium slaagt er voorlopig in om zo voordelig berichten te sturen die een conversie opleveren. Je kan goedkoop een groot aantal consumenten bereiken. Mail Chimp staat je toe om gratis tot 12.000 e-mails per maand te versturen. Mailerlite heeft zelf geen beperkingen als je e-maillijst kleiner is dan 2000 contacten.

Je beheer van de email campagne zal je hoogste kost zijn, denk maar aan het schrijven, opstellen, plannen, verzenden, enz. van de e-mails.

Het beantwoorden van eventuele vragen over aanbiedingen. Je databaseonderhoud zoals het toevoegen en verwijderen van leden. Het bijwerken van informatie en andere taken.

De meeste e-mailmarketingtools bieden de mogelijkheid om data bij te houden over wat er gebeurt nadat je uw e-mailcampagne hebt verzonden. Je kan afleveringspercentages, bounce-percentages, afmeldingspercentages, doorklikpercentages en open percentages bijhouden en indien nodig bijsturen. Dit zijn ideale KPI’s om in de gaten te houden of je strategie aanslaat. Ook via SMS kan je berichten sturen en dit gelijk opnemen in dezelfde marketingcampagne. Deze zal bestaan uit een aaneensluiting van acties om je klant naar een finale gesloten verkoop of contract te loodsen.

4. Vergroot uw merkbekendheid

Een merk bouwen dat doe je niet op 1 dag. Advertenties en social media zijn niet de enige platformen die bijdragen aan de naamsbekendheid van een bedrijf. Elke vorm van communicatie draagt bij tot de immateriële waarde van je merk.

Dankzij de opt-in van je connectie weet je dat ze interesse hebben getoond in uw service of product. E-mailmarketing geeft je de mogelijkheid om je merkwaarde te vergroten en te bouwen aan je vastgoed merk door ‘top of mind’ te blijven. Een mooie mix van diverse platformen zal ervoor zorgen dat je waarde van je merknaam sneller toeneemt.

5. 90% gebruikt email

Een Hubspot onderzoek stelt dat 91% van de consumenten e-mail gebruikt. Dat alleen al zou genoeg moeten zijn om je te overtuigen om emailmarketing te verkennen en te optimaliseren.

Als het je doel is nieuwe klanten te werven of het aantal bezoekers van de website te verhogen, hebben studies aangetoond dat een e-mail 40 keer effectiever is dan sociale netwerken.

Een afstelling van beide media op elkaar kan een mooi hefboomeffect hebben in je rentabiliteit van je marketinginspanning.

Stappenplan om een gezonde emaillijst te maken.

Je e-maillijst dat is je voormalig adresboekje in digitale vorm met als voordeel dat je segmentaties kan toewijzen in je lijst. In e-mailmarketing stuur je gericht boodschappen naar een contactlijst, soms in eenmalige boodschap of soms als gevolg van een actie met je website of landingspagina. Het zijn dan vaak een opeenvolging van berichten.  Een onderliggende e-maillijst kiest wie welk bericht gaat ontvangen. Draag daarom zorg voor je e-maillijst en vooral bouw actief aan je lijst zodat die bijdraagt tot je succes.

Stap 1 Het bepalen van je doel van je e-maillijst

De uitbouw van een gezonde en performante emaillijst is heel erg belangrijk voor het slagen van je email campagnes. E-mail lijsten kan je opsplitsen in functie van een te bereiken doel.Dus alvorens je begint met het opbouwen van je lijst, moet je een paar eenvoudige, duidelijke, actiegerichte en meetbare doelen stellen.Wil je een grote lijst voor je nieuwsbrieflezers of wil je liever een warme lijst die klaar is om een pand te kopen?

Afhankelijk van hoe performant je lijst al is kan je diverse doelen stellen:

 • Het verwerven van 1000 abonnees op een jaar tijd
 • Het omzetten van 5 nieuwe warme leads per maand
 • Het verhogen van open rates met 5% per kwartaal
 • Het ontwikkelen van een nieuwe marktniche

Zodra je weet waar je doel ligt met uw vastgoed e-maillijst, zal alles wat je erna doet in functie staan van het doel.Zorg dat je nieuwe abonnee een goede reden heeft om in te schrijven en dat je belofte de moeite loont. Maak voor elk doel een verschillende opt in en lead magnets. Op die manier worden uw contacten automatisch onderverdeeld in afzonderlijke lijsten, afhankelijk van wat hun inschrijving op uw marketinge-mails heeft getriggerd, zodat je de juiste e-mail naar de juiste mensen kunt sturen en leads verder kunt brengen op hun weg als klant en ambassadeur van je merk.

Stap 2 het bepalen van je segmentatie

Zorg voor een goede segmentatie zo dat je weet wie welk boodschap wenst te ontvangen.Implementeer e-mailsegmentering en maak diverse lijsten.E-mailsegmentering is het opdelen van uw grote e-maillijst in subcategorieën, of kleinere lijsten, die betrekking hebben op de unieke kenmerken, interesses en voorkeuren van uw abonnees. De contacten op uw marketinge-mails zijn per slot van rekening mensen, en we moeten ons best doen om ze uitmuntend te behandelen. Dat betekent dat u geen algemene e-mails moet sturen.

Met een segmenteerde lijst kan je focussen op de” just-in-time ”boodschappen. Voor de vastgoedsector zijn volgende segmentaties belangrijk.

 • Locatie
 • Bereidwilligheid om te kopen
 • Bereidwilligheid om te verkopen
 • Taalopties
 • Type pand dat gezocht wordt
 • Fase in de klantfunnel See Think Do Care
 • Historiek van het contact met je kantoor

Je kan deze segmentatie al starten bij een eerste inschrijving door keuze optie of door het maken van meerder inschrijvingsformulieren. Maar je kan dit ook later fine tunen. Ik geef de voorkeur aan right first time.Ideaal is om sterk te personaliseren en zoveel mogelijk te automatiseren. Leeftijd en gender zijn geen primaire segmentaties voor vastgoed maar kunnen wel handig zijn in het bepalen van je ideale klant.

Wie het wat praktisch organiseert weet dat je best start met een eenvoudige segmentatie. Zo gebruikt Vastgoed Tips maar enkele segmentaties omdat het doel bestaat uit het delen van info (de abonnees zitten in de ”Think” fase) en dit is het doel van de blog. Verder willen we wel graag dat abonnees nadenken over een samenwerking maar dat is niet het doel op zich.

Stap 3 het kiezen van je Email marketingtool

Het E-mail Service platform (ESP) zorgt voor het verzenden van e-mails in grote hoeveelheden. Het is je tool om je email marketing te implementeren. Ze bieden gebruiksvriendelijke functies voor het beheer van mailinglijsten, e-mailontwerp en meetgegevens om uw succes te monitoren. In deel 3 over email marketing schrijf ik over het kiezen van een geschikte Email marketingtool. Want dit is erg belangrijk. De budgetten en functionaliteiten van deze emailmarketingtools ESP kunnen al eens uit elkaar liggen.

Stap 4 het inschrijfformulier

Je inschrijfformulier dat moet een duidelijk opbouw hebben. Er zijn vaste componenten die altijd werken, ze houden het geheel eenvoudig houden en dat loont. Op de meeste emailservice platformen bestaan er goed werkend templates. Je kan erg gemakkelijk gemeenschappelijke onderdelen herkennen. Het aanmaken van een eigen versie die nog beter aansluit bij je merkwaarde is eerder een eenvoudige taak.

De vaste componenten zijn:

 1. Een korte duidelijk hoofding: Kom erbij!
 2. Een paragraaf die je moet verleiden: Krijg nieuwe panden als eerst te zien in onze wekelijkse updates
 3. Een Extra stimulans: Download gratis E-book plan bv. Je verhuis met 100 tips
 4. Het invuldeel: Naam
 5. De Opt in: In de vorm van een radioknop
 6. De actie knop :OK graag
 7. Social proof, bewijs dat je creditwaardig bent: Instagram / followers

Voorbeelden van een inschrijfformulier kan je ontdekken via de link  Hongkiat

Stap 5 het publiceren van je inschrijfformulier

Je bent trots op de inhoud van je email en dus iedereen mag dit weten. Publiceer je sign-in formulier dan ook veelvuldig op de strategische media want hoe kom je anders aan je inschrijvingen?

 • In je email signature
 • Op je facebook pagina kan het als je voldoende likes hebt
 • In je social media bios
 • In je footer van je website
 • Met een pop-up en deze zijn bijna altijd geautomatiseerd.

Exit-Intent: deze pop-up zal verschijnen wanneer uw gebruiker zijn cursor naar de bovenkant van het scherm beweegt om op de X of de terug-knop te klikken.

Verstreken tijd: als een klant langer dan een bepaald aantal minuten op je pagina doorbrengt, kun je instellen dat de pop-up verschijnt. Dit zal helpen om alleen klanten te vangen die echt geïnteresseerd zijn in uw producten.

Scroll Percentage: je kunt ook instellen dat een pop-up verschijnt nadat een klant een bepaald percentage van de pagina heeft gescrold. Dit zal u helpen onderscheid te maken tussen betrokken klanten en gebouncede bezoeken.

Aantal bezochte pagina’s: Het is mogelijk om een pop-up zo in te stellen dat deze pas verschijnt nadat een klant door een bepaald aantal pagina’s heeft genavigeerd. Als een klant bijvoorbeeld op uw startpagina terechtkomt, op een categorie klikt en vervolgens vanuit de categorie doorklikt naar een product, dan zou hij de pop-up te zien krijgen. Dit kan heel effectief zijn om een klant te helpen een aankoopbeslissing te nemen.

 • Maak indien nodig gebruik van advertenties om je inschrijvers doel te bereiken
 •  Vergeet ook je Google my Business niet

Te vermijden procedures in de opstart van je emaillijst :

 • Maak geen valse beloften: Zorg dat je abonnees de info krijgen die ze verwachten.
 • Maak van je algemene lijstcontacten geen email lijst: Dat zal je CTR omlaag duwen
 • Koop geen emaillijsten: Dit is ten allertijden te vermijden en kan leiden tot het niet meer uitsturen van je email

Vastgoed Tips wil je blijven lezen!

Je hebt dit bericht tot hier gelezen, da’s een goed teken. Jij wilt geen goede tips missen. Onder de naam “Vastgoed Tips” verschijnen blogberichten met als één gemeenschappelijk thema: Hoe kan je vastgoed positioneren en promoten in België.

Ben je al ingeschreven om alle Vastgoed Tips regelmatig te ontvangen ? GRATIS INSCHRIJVEN

De 3 groepen van marketing e-mails.

Los van hun visuele vorm kan je e-mail onderbrengen in 3 kenmerkende groepen.

 • Transactional-mail:

Die e-mails wordt verzonden als reactie op actie die je contact heeft gemaakt met je bedrijf. Bv. een bedankings-email na bezoek of een opvolgingsemail over de evolutie van de werf voor klanten die wachten op een oplevering. Transactional e-mails horen thuis in een goed marketing automatisatie waar email marketing een deel van uit maakt. Door het principe toe te passen van, als dit dan dat ( IFTTT ) kan je de flow goed organiseren.  Je gaat de ontvangende klant beter informeren op het gepast tijdstip.

 • Loyaliteitse-mail:

Die wordt verzonden om interessante inhoud aan de ontvanger te sturen (nieuwsbrief, E-book, White paper, enz.) Deze e-mails werken relatie onderhoudend en versterkend (lead nurturing). Gebruikt dit type om loyaliteit op te bouwen bij uw doelgroepen, Het gaat niet alleen om uw aanbod, maar om onderwerpen die hen aangaan. Bij deze email kan je heel persoonlijk gaan als je uw bestemmeling heel goed kent bv. contacten die reeds investeerden in een immoproject. Vergeet niet om ook hier een CTA in te plannen.

 • Promotionele-mail:

Het doel is dat ze worden gebruikt om een uitzonderlijk vastgoed voor te stellen of om een evenement in de buurt mee te delen. Het is een call-to-action die je contact ertoe brengt een keuze te maken. Of om deel te nemen aan een actie die loopt. Maar het kan ook een email zijn die zich naar de verkoper richt met als doel een nieuw pand in portefeuille op te nemen. bv. een gratis waardebepaling van het pand.

Woordenlijst eigen aan e-mailmarketing .

De digital marketing sector kent heel wat vakjargon en heel vaak ligt de Engelse taal aan de basis van de specifieke terminologie. Hieronder een handige woordenlijst om je snel wegwijs te maken in het domein van email marketing. Graag je aandacht voor Spam hoe vervelend spam ook is, het heeft een leuke historiek.

 • Subscribers: Abonnees zijn personen die ervoor gekozen hebben marketing e-mail of notificaties van u te ontvangen.
 • List: e-maillijst is je lijst met e-mailabonnees.
 • Subject line: Onderwerpregel is het gedeelte van de e-mail dat je leest voordat je de volledige e-mail echt opent.
 • Preheader or preview text of voorbeeldtekst dit zijn de enkele regels onder de onderwerpregel die je kan lezen voordat je de volledige e-mail helemaal open maakt.
 • Spam : https://dai.ly/x2hwqlw
 • Spam-marketing, e-mail verzonden naar iemand die niet heeft gekozen om het te ontvangen.
 • Email Deliverability Rate is het percentage van verzonden emails dat daadwerkelijk in de inbox van de contacten terecht komt, en ook niet in spam belandt.
 • Open rate dat is het percentage mensen dat uw e-mail heeft geopend.
 • Click-through rate CTR Doorklikpercentage dat zijn het percentage mensen dat op een link (CTA) in uw e-mail heeft geklikt.
 • Bounce rate of Bouncepercentage is het percentage e-mails dat nooit in de inbox terechtkwam. Je kan hard bouncen of zacht bouncen.
 • Conversion rate index of conversieratio zijn het percentage mensen dat een oproep tot actie in uw e-mail heeft opgevolgd, zoals “Plan een huisbezoek”.
 • Double opt-in: Dat is abonnees vragen om te bevestigen dat ze e-mail van je willen ontvangen door op een bevestigingslink in de allereerste e-mail te klikken. Het is geen verplichting maar wordt sterk aangeraden inde GDPR-richtlijnen.
 • Email campaign: een enkele e-mail of een reeks e-mails ( email sequence ) die zijn ontworpen om een bepaald doel te bereiken, zoals mensen aanmoedigen om een openhuis evenement bij te wonen.
 • Landing page is een enkele webpagina waarnaar een link in een e-mail of een andere online tool converteer. Meestal bedoeld om je klant verder te lijden in een koopproces. Je landingspagina heeft slechts één specifiek doel voor ogen.
 • Automation e-mail automatisatie is het middel om met weinig werk bulk emails te sturen, maar wel persoonlijk en gericht. Het is een aaneenschakeling van geautomatiseerde emails, dit wordt aangestuurd door gedefinieerde triggers ITTT (bijv: een contact bezoekt een bepaalde pagina op je website).
 • Campaign in online marketing refereert het woord campaign naar een enkel marketing bericht. Het is één email die je opstelt om vervolgens naar een of meerdere contacten te versturen.
 • Trigger is een signaal wat iets in werking stelt, bv. een automation workflow die gaat lopen als een contact 5 keer een webpagina bezocht heeft.
 • Crossplatform je emailsoftware aanbieder is crossplatform wanneer het je in staat stelt meerdere platforms met elkaar te verbinden. Een bepaalde activiteit op een platform stelt bijvoorbeeld een workflow in actie die over verscheidene platformen loopt vaak maakt met hier gebruik van Zapier
 • Workflow is de serie (sequentie )van emails die samen een automation vormen. Het is een traject dat bepaald wordt door triggers.
 • Lead generation software dat zijn tools en software in de vorm van bijvoorbeeld een pop-up formulier op je website. Lead generation software verandert je website bezoekers in ‘leads’ doordat bezoekers zich via een inschrijfformulier inschrijven voor jouw emaillijst. Je bezoeker treed hierdoor uit de anonimiteit en je kan hem persoonlijk verder helpen.
 • Leads is een potentiële klant. Doordat een website bezoeker zich inschrijft op jouw emaillijst is de kans groter dat hij in de toekomst klant van je wordt. Je lead heeft 2 fases, de koude lead die ontvangt algemene info, Je warme lead die vertoont een koop intentie door meer specificaties op te vragen
 • Funnel dit is een model – in de vorm van een kegel – dat je helpt inzicht te krijgen in de verschillende fases die een klant doorloopt tot hij koopt. Aan elke fase kun jij acties koppelen. Bijvoorbeeld: het sturen van bepaalde nieuwsbrief, uitnodigen voor een beleggers webinar, een gesprek aanbiede of uitnodigen voor een afspraak.

 

De 3 hapbare delen van email marketing.

Een eerste stap is gezet naar een betere emailmarketing voor je immokantoor. Deze tips kunnen je helpen bij het projectmatig aanleggen van een gezonde emaillijst. Er zijn nog 2 blogberichten ronde het thema emailmarketing.

Vastgoed Tips Abonnement