Hoe maak je vastgoed merken?

Vastgoed Tips : ontwikkel je merk voor vastgoed

#04 Bouw een merk voor je immoproject.

Steeds vaker zien je bouwprojecten die voorzien worden met een stevige vastgoed merken. Het imago van een nieuwbouwproject het mag wat uitstralen. De uitdaging voor menig bouwpromoter is dan ook . Hoe pak je dit aan. Hoe ontwikkel je een sterk merk voor vastgoed?

Je vastgoed merk identiteit is het wie, wat, hoe, waarom en waar van een product of je service. Het lijkt wel een uitzending van Jambers. Het zet de “savoire faire” van je bedrijf in de kijker en geeft een gevoel van wie je bent en wat je vertegenwoordigt. Bovendien zal een merk van je vastgoedproject een onderdeel zijn van je immomarketingplan en zal het karakter van je merk worden gebruikt om niet alleen uw boodschap te communiceren, maar specifieke gevoelens op te roepen bij je ideale koper. Als het goed wordt gecultiveerd heeft je merk mogelijkheid om gewone consumenten te veranderen in loyale volgers van je merk en je immoproject.

Vastgoed Tips informeert je in deze blog met tips en structuur om aan je merk te bouwen. Want met een goed doordacht en consistent merk is het gemakkelijker om innovaties en nieuwe technologieën toe te passen zonder je commerciële boodschap af te zwakken.

Wat is de zin van een merk voor een bouwproject.

Hoewel er een nooit geziene concurrentie is in de onroerend goed sector, een eigen merk is geen absolute noodzaak om een bouwproject in de kopersmarkt te zetten. Soms is het merk van het vastgoed kantoor voldoende sterk. Onder de juiste omstandigheden kan een gezond project merk zeker helpen om de klant beleving te verbeteren en om de verkoop te versnellen. Je kan een goede reden hebben om toch een merk maken voor je bouwproject.

 • Nieuwe projectontwikkelingen die een identiteit moeten krijgen om iets te verkopen dat nog niet bestaat.
 • Bestaande panden die een grote renovatie hebben ondergaan.
 • Bestaande panden die van eigenaar zijn veranderd.
 • Bestaande panden die zich willen bevrijden van een verouderd stigma.

Met 3 pijlers en 3 stappen maak je een sterk merk.

De sterkte van je merk bouw je best rond deze 3 thema’s . De loyaliteit naar je merk toe wordt bepaald door de score en het evenwicht van deze 3 pijlers.

1.   Erkenning:

Om op te vallen in de drukke vastgoedmarkt van vandaag, zal je bijna altijd een soort van branding nodig hebben om hun boodschap over te brengen of je aanwezigheid te laten voelen. Een merkidentiteit zal helpen in het opzetten van een duidelijke en consistente boodschap, die van cruciaal belang is voor het bereiken en verleiden van klanten. Door een goed uitgevoerd merkbeleid zal het zien of vermelding van de naam van uw merk zorgen voor onmiddellijke erkenning bij klanten. Het is in wezen aan eigenaar van het merk om dat goed te beheren. Vergeet niet dat niet alle erkenning een positieve en goede erkenning is.

2.   Vertrouwen:

Samen met de mogelijkheid om instant erkenning te produceren, heeft een vastgoed merkidentiteit ook de kracht om vertrouwen op te bouwen. Deze immateriële component is een groot voordeel voor bedrijven, vooral bij de investering van een onroerend goed als een huis maakt dit een wereld van verschil. Een goed merk waarop men vertrouwt helpt om de brug te maken tussen koper en verkoper. Zonder dit vertrouwen wordt een overeenkomst sluiten echt moeilijk.

3.  Geloofwaardigheid:

Het is een aspect dat elke immobilier mist wanneer hij voor het eerst begint, de geloofwaardigheid. Een van de grote voordelen van een merk is de mogelijkheid om deze geloofwaardigheid drastisch te versnellen. Als een beginnend makelaar of een nieuwbouwproject zal uw niveau van geloofwaardigheid op een nul punt staan in vergelijking met uw concurrenten. De potentiële klanten zullen uw onroerend goed en diensten beoordelen op je beloftes. Een vastgoedmerkidentiteit is de eerste stap die starters moeten nemen om hun geloofwaardigheid op te bouwen. Je kan immers ook je merk promoten in de see en do fase om je naamsbekendheid en dus het vertrouwen te vergroten.

Om te slagen in een sterk merk is er ook nog een vierde belangrijk punt: De belofte ,als makelaar moet die belofte, of het nu de snelste of meest betrouwbare is, elke keer weer inlossen. Zo bouw je aan reputatie en kan je voordeel halen van je sterk merk. Wie zijn merk claims niet kan inlossen verliest deze reputatie erg snel.

Je vastgoed branding kan bestaan uit verschillende onderdelen.

Wie zich wil onderscheiden in de concurrentiële markt die kan merken bouwen op verscheiden niveaus. Om de zaak eenvoudig te houden delen we op in 4 onderdelen. Deze 4 merken werken best samen en kunnen elkaar versterken. Zo is het aan te raden dat een makelaarsmerk ruimte geeft aan de agent om een personal brand te ontwikkelen. Die kunnen het maken van lokale community te faciliteren. Anderzijds kan een communicatie van een agent die niet aansluit op de kernwaarden van een makelaarsmerk schade geven aan de merkwaarde. Samensterk is ook hier een gouden regel.

De 4 meest voorkomende merken in de Immosector zijn:

 • Het merk van een vastgoedmakelaar
 • Het merk van een vastgoedkantoor
 • Het merk van een vastgoedagent
 • Het merk van een vastgoedproject

Naast deze eigen merken kan je natuurlijk ook partnership maken met merken die aansluiten bij je activiteiten en waarden.

EXTRA TIP:

Ons advies is om een merk te cultiveren dat consistent is, maar aanpasbaar. De kernelementen van uw vastgoedmerk moeten steeds hetzelfde blijven, maar in subdomeinen geef je de makelaars de mogelijkheid om een persoonlijke touch toe te voegen.

Verder in de blog gaan we de focus leggen op een merk voor een vastgoed. Dus van een onroerend goed als product of een dienst mocht je over de verhuur of een leaseplan praten.

Een merk wat is dat überhaupt?

Soms wordt er gesproken over een merk en soms over de branding (merkbouwen). Wie dit historisch wil nakijken komt uit op het Oud Noorse woord “brandr “wat zoveel wil zeggen als brandmerken. Branding is sterk geëvolueerd maar aan de basis kan je toch een definitie bepalen.

Ik start graag met 2 definities die misschien wat vaag lijken maar die duidelijk stellen dat het gaat over, door consequent te communiceren kan je waarde creëren.

Definities:

Een merk, dat zijn alle expressie vormen waarmee een entiteit zich kenbaar maakt.

Een merkwaarde, dat is in essentie de immateriële waarde van je merk.

 Wat is verwachting van je merk en kan je die beloftes ook inlossen?

Een verwachting van een merk is in wezen de waarden die het merk communiceert en wat je wil dat mensen voelen als ze ermee in contact komen. Je waarden komen voort uit je missie, visie en de verwachting die je hiermee schept. Dat heet in vak termen “brand promise”. Het is die verwachting die je moet opleveren, waaraan je moet voldoen om een sterk merk te bouwen.

Vastgoed Tips wil je blijven lezen

Je hebt dit bericht tot hier gelezen, da’s een goed teken  , en jij wilt goede tips missen. Onder de naam “Vastgoed Tips” verschijnen blogberichten met als één gemeenschappelijk thema: Hoe kan je vastgoed positioneren en promoten in België.

Ben je al ingeschreven om alle Vastgoed Tips te regelmatig ontvangen ? GRATIS INSCHRIJVEN

Stap 1 Bouw aan je project merk vanuit de kern.

De inhoudelijke kern van een merk.

 • Creëer een identiteit en het waarde profiel voor je vastgoed en bevestig je reputatie door het ontwerpen van een originele en onderscheidende identiteit en aansluitend logo voor het project dat zich richt op je nichemarkt.
 • Bepaal je kernboodschap(pen) waarin dit project zich onderscheidt van haar concurrentie maak je waarde voorstel op in een goede inhoudelijke tekst. Dit zal helpen om de basis te leggen voor je strategisch marketingplan.Hoe bouw je vastgoed merken

De topics die niet mag vergeten zijn:

 • Missie en Visie
 • Eigenschappen en Kenmerken
 • Het verhaal en de copywriting

Stap 2 Maak je merk visueel sterk en verbaal performant.

Tot midden de jaren 80 van vorige eeuw was het voldoende om een naam en een beeldmerk neer te leggen en je visuele merkomschrijving was klaar.

 • We zien nog vaak dat “visual brand identity” zich beperkt tot een kleur en een logo. Maar dit is een verhaal dat stillaan verdwijnt. Actuele brand guides omschrijven steeds vaker niet alleen alle visuele maar ook de persoonlijke trekken van het merk. Zo komt er naast de font omschrijving een tone of voice en komt er naar het logo ook hoe dit beweegt in video. Verder worden grafische elementen en illustraties omschreven tot detail info over welke photoshop-filter je best gebruikt. Dit resulteert vaak in een styleguide om diverse de juiste richtlijnen te geven

Voor de act de presence van je merk start je alvast met het bepalen van deze belangrijke onderdelen.

 • Naam
 • Logo
 • Kleuren
 • Typografie
 • Motief
 • Illustratie als 3d renders
 • Info graphics
 • Stem
 • Het karakter.
 • Beeld vormen als fotografie

Stap 3 Zorg voor consistentie in de toepassing van je vastgoed merk.

Een merk is alomvattend en je komt het dus ook overal tegen. Enerzijds is het belangrijk om je merk flexibel te houden. Je merk moet immers kunnen evolueren met de tijd en de specifieke uitdagingen die het soms krijgt. Als je de kernwaarden bewaakt ben je al een eind op weg. Anderzijds is het ook een zeer grote hulp als de krijtlijnen vastliggen voor de diverse toepassingen van je merk. Vooral bij project en waarbij er multi gedisciplineerde teams samen werken is dit handig. En geef toe dat dit sneller gebeurt dan je voorzien had.

Bereid dus deze toepassingen voor. Omschrijf en visualiseer hoe het merk haar waarde communiceert via diverse dragers. Denk aan de meest voor de hand liggende toepassingen voor een bouwproject aan.

 • Web-app
 • Website
 • Video
 • E-mails
 • Brochures
 • Advertenties in een omni-channel omgeving
 • Werfborden : bouw verplichte / project promotie / verkoop promotie
 • Visualisatie op het kantoor
 • Presentaties
 • Sociale-Media templates
 • De chatbot
 • Mood boards, tuin en interieur
 • Gadgets & merchandise

Bij Vastgoed Tips deden we een rondvraag naar de trends in merchandise in de vastgoedsector. De immer enthousiaste Jason Nouts van Mondial Gifts zet de gepersonaliseerde USB-stick met 3d plannen in de top 3 samen met een drinkfles en de pennen. Maar bij een oplevering van je verkoop geeft je een ”zuurstofplantje” cadeau. Dat staat langer in de woning dan een boeketje of een fles die in de kelder verdwijnt en je kan er een leuk verhaal oververtellen. Top ideetje Jason.

Laat je medewerkers je merk uitbouwen.

Een merk is geen monoliet dat onverzetbaar is. Laat je merk ook een beleving zijn en stimuleer je medewerkers om het merk in te zetten in hun persoonlijke communicatie, dit gaat van een signature in je email tot stickers in de whats app berichten. Vergeet niet dat elk merk in functie van haar verwachtingen kiest hoe de communicatie verloopt. En soms heel soms is het erg handig dat er een controle is op je externe communicatie om je merk sterk te houden.

Hiermee kan je weer starten met de bouw van een mooie verhaal en een beresterk merk. Je het maakt wel degelijk deel uit van je marketing strategie .

Heeft U vragen aan Vastgoed Tips dan beantwoorden we die graag.tuur je vraag via de invulform.

Volgende Vastgoed Tips #05 E-mail marketing inzetten voor je vastgoed. Warme klanten tevreden houden het is niet altijd een koud kunstje. Stuur ze maar eens een mailtje .

Vastgoed Tips op Instagram

Vastgoed Tips op Instagram