Hoe start je een email campagne op ?

Hoe start je een email campagen voor vastgoed

#07 Hoe start je een email campagne op?

In het 2de deel gaat de focus naar de start van je email campagne. Een email stuur je naar één persoon één op één. Een e-mailcampagne is een heel ander type communicatie. Het zorgt ervoor dat groepen de juiste boodschap op het juiste ogenblik ontvangen. Het belang van Emailmarketing groeit steeds verder door. De persoonlijke aanpak waarmee je meerdere leads kan informeren en begeleiden tot klant wint aan succes.

Vastgoed Tips blogt over vastgoedmarketing en de digitale aanpak. Rond e-mail marketing zijn er 3 behapbare blogberichten die op elkaar aansluiten.

#06 De-emaillijsten van je vastgoedkantoor.

#07 Hoe start je een e-mailcampagne op?

#08 Hoe kies je e-mailmarketing software platform?

Wat is een email campagne ook alweer ?

 

Definitie  email campagne

Een e-mail of een reeks e-mailboodschappen ( email sequence ) die naar meerdere abonnees woorden verzonden om een gewenst doel te bereiken.

Wat is het plan van je e-mailcampagne?

Een email campagne kan bestaan uit een enkele post maar kan ook bestaan uit een reeks of een herhaling van berichten. Voor je copy of teksten gaat schrijven voor je e-mails bepaal je best een plan hoe je campagne er zal uitzien. Hier volgen een aantal vragen die je jezelf vooraf kunt stellen:

 • Wat zijn jouw doelen?
 • Wie zijn jouw lezers?
 • Hoe vaak wil je e-mails versturen?
 • Welke inhoud wil je voor de campagne gebruiken?
 • Hoe lang gaat de campagne duren?
 • Hoe ga je het resultaat meten?

Welke e-mails kan je zoal sturen als vastgoedmakelaar.

E-mails bestaan er in heel diverse vormen en met sterk uiteenlopende doelen. Je doel dat bepaal je en pas je aan in functie van je kernactiviteiten. Maar er bestaat één gouden regel. Je stelt maar 1 doel per emailbericht. Dit is de regel die je doortrekt in naar je landingspagina.

Daarbij kan je dan e-mails groeperen in type doelstelling. Zo kan je startten met je verwelkomingse-mail naar je contact van zodra hij een ok heeft gegeven om e-mails te ontvangen. Voor de makelaardij zijn er diverse modellen en templates van e-mail die steeds terugkeren.

7 populaire e-mailtemplates voor vastgoed

 1. Een verwelkomings-e-mail of emailsequentie: Welkom emails voorbeelden Hubspot
 2. Een nieuwsbrief met de laatste updates van je kantoor per regio en sector: Voorbeelden van nieuwsbrieven MailBakery
 3. Een email-reeks voor het schatten van de woning: Lees ook de blog hierover : waarde van een huis bepalen
 4. Een opvolgings-email na verkoop.
 5. Een email over opendeurdagen en events
 6. Een email met een lijst van koopbare panden en eigendommen
 7. Een email sequentie met info over evolutie van je vastgoedproject ontwikkeling

Wat is de inhoud van je email.

Een email is best duidelijk in opmaak, makkelijk te lezen en eenvoudig te begrijpen. Hij bestaat uit een logische opbouw met 1 doel dat moet leiden tot een actie. Vaak worden er meerdere boodschappen in één campagne gestopt om zoveel mogelijk mensen te bereiken maar eerlijk is eerlijk dan stuur je beter 2 afzonderlijke campagnes.

Een succesformule die al jaren standhoudt, zijn de 4 P van een persuasive email campagne. Volgens het American Writers and Artists Institute AWAI,  bevat iedere succesvolle verkoop tekst altijd deze 4 onderdelen: Promise, Picture, Proof & Push.

Samen helpen de 4P’s je in de opmaak van copywriting voor de e-mails die je lezers stimuleren om enthousiast te reageren op je oproep tot een actie.

1.     Promise

Elke e-mail die je schrijft moet gaan over de voordelen van je aanbod of service. E-mails mislukken als ze over functionaliteit worden geschreven, en niet over de voordelen. ” 250 m2 oppervlakte op zesde verdieping ” is de eigenschap. ” riant wonen met je hoofd in de wolken ” is het voordeel. Wat klinkt nu beter?

Uw e-mail moet een belofte doen op emotioneel niveau. Wat zijn de diepgewortelde angsten van je doelgroepen wat zijn de voordelen van uw aanbod die het verschil maken? Wat zijn hun wensen en kan je voorstel aan deze voldoen?  Hoe beter je de doelgroep kent, hoe beter u de uitdagingen en verlangens kent die hen drijven.  Hoe beter u weet wat uw lezer drijft, hoe aanlokkelijker uw belofte kan opmaken.

2.     Picture

Schrijf teksten die je aanbod goed omschrijven en maak hierbij gebruik van alle zintuigen.

Gebruik beschrijvende woorden om een BELOOFBAAR-beeld te schetsen van hoe het is om te genieten van de voordelen die u te bieden hebt. Laat de zon schijnen in je nieuwe thuis met veel open ruimte en organiseer een barbecue met vrienden op je zuidelijk terras. De perfect geïsoleerde woning zorgt niet alleen een aangenaam binnenklimaat. Je kan ook volop genieten van je eigen Playlist zonder dat je buren meedansen. Een verleidelijk verhaal spreekt altijd meer aan.

3.     Proof

Het is altijd beter dat je de beloftes kan staven met referenties om zo de twijfel weg te nemen.

Getuigenissen van klanten zijn natuurlijk altijd het beste. En statistieken ook. bv. Een groot aantal panden verkocht deze maand is een sterk bewijs van succes. Alles wat objectief de geldigheid aantoont van de voordelen die u aanbiedt, spelen in je voordeel. Een statement van hoeveel families een nieuw thuis gevonden hebben zal altijd blijven werken. Heb je extra onderscheidingen dan kan je hiermee pronken. Je BIV-nummer is alvast eentje die te vermelden is ook al lijkt dit onbelangrijk het is wel een keurmerk.

4.     Push

De Push is je oproep tot actie.  Maak dat duidelijk, maak het onweerstaanbaar, maak het dringend, maak het eenvoudig te begrijpen en gemakkelijk om op te reageren. Een oproep “Reeds 80% verkocht en nog maar 4 panden te gaan “maakt de schaarste duidelijk.

Verlies niet uit het oog dat het hele doel van uw e-mail copywriting is om uw lezers te laten converteren. Wat “converteren” ook betekent in die specifieke context.  Misschien is het om een afspraak te maken. In elk geval een actie zal altijd gewenst zijn.

Dubbel check of de landingspagina naadloos aansluit bij het verhaal dat u in uw e-mail hebt verteld.  Is de oproep tot actie gemakkelijk te voltooien en op te volgen?

De 4P’s samen helpen je bij een vlotte copywriting voor e-mails die je lezers stimuleren om enthousiast te reageren op je oproep tot actie. Maar hier mee ben je er nog niet de volle 100 %

Wat is de opbouw van je email.

De perfect e-mail dat bestaat niet omdat vaak de doelen en perceptie kunnen verschillen. Toch kan je een lijst opmaken waarbij je slaagkansen om de ideale e-mail te schrijven verhogen. Zo start een goede e-mail campagne bij het ogenblik dat een email zich aanmeld op het scherm van de bestemmeling. Je wil toch graag dat men deze boodschap leest. Hier blijkt de afzender de reden de zijn om een email te openen en dit maakt al 70 % van de kans uit om geopend te worden. Bij je uitdaging voor goede e-mail op te maken is er een passende lijst om af te vinken.

Graphic :Reden om een email te openen. De Afzender

 • Zorg dat je afzender een goed reputatie heeft . Het is geen geheim dat Gmail en Hot Mail niet zo best scoren omdat ze geen veilig gevoel geven. Maar ook gekken namen als bolleboos@immo kunnen op lage open ratio rekenen. De reputatie van de afzender dat is belangrijk.

De onderwerpregel

 • Hou je onderwerpregel kort en krachtig. Mobile-proof en tussen 30 en 50 karakters en eventueel met een passende emoji. Vergeet niet om ook hier je spelling te controleren.

De preheader tekst

 • Dat is de tekst die je ziet alvorens je een email ook echt open maakt.Hou het beknopt en zorg dat het contextueel is. Wijs op het voordeel om de email te openen.Bv Ontdek alles wat je nog niet wist over email marketing?

Personalisatie

 • Op diverse plaatsen in je email kan je personalisatie toepassen. Zorg ervoor dat je dat steeds doet met het nodige respect ook al gebruik je humor. Je kan email op meerder plaatsen een persoonlijk touche geven en het is altijd leuk dat het zich niet beperkt tot de header. Email worden heel vaak in de 2de persoon geschreven maar let wel op een opener als “ Hoi “ Deze openingszin komt niet overal goed over.

Aangepaste inhoud

 • Wie wat complexere nieuwsbrieven schrijft die kan ervoor zorgen dat nieuwe abonnees een andere inhoud ontvangen dan abonnees die al enkele jaar de nieuwsbrief volgen. De basisregel is altijd zorg dat er een duidelijk voordeel is om je email te lezen.

Ontwerp

 • Email breedte: De maximale breedte is 600-640 pixel.
 • Maak eerste een plan en gebruik een lay-out met 1 kolom.
 • Splits grote blokken tekst en zorg voor voldoende lege ruimte voor het leesgemak.
 • Vergeet je “visible identity” niet van je merk en pas dat ook toe in je e-mailcampagne.
 • Email die een omgekeerde piramidestructuur hebben die helpen de lezer om de actie knop te vinden.
 • Moet een e-mail erg uitgewerkt en grafisch complex zijn? Wel dat is niet steeds nodig vaak is “plain tekst” een goede vorm. Het hang af van sector en doel.

Gebruiksvriendelijk 

 • Zorg ervoor dat je inhoud verbindend werkt.
 • Zorg dat je doelstelling duidelijk is en ja ik herhaal 1 doel per email.
 • Leid je connectie naar het doel (CTA)  Eenvoud maakt boodschap krachtig.

Beelden

 • Let op dat je beelden niet afleiden van het doel.
 • Zorg voor een goed evenwicht.
 • Optimaliseer je bestanden in grote.
 • Gebruik een alt tekts en voorzie de nodige info voor de zoekrobots.
 • Gebruik svg voor logo’s.

Video

 • Dit kan al snel afleiden.
 • Zorg ervoor dat je video geen zelfstarter is.
 • Gebruikt HTML 5 voor je embedded video.

Call-to-action

 • Wees duidelijk wat de actie gaat doen bv. “ maak afspraak“.
 • Actie knoppen dat is actie, dus gebruik een werkwoord in de omschrijving.
 • Zorg dat je actie knop voldoend groot is om vlot te kunnen klikken.
 • Kies voor een contrast kleur.

Links

 • Let op met links want die kunnen afleiden van het doel ik probeer deze te vermijden.

De footer

 • Sociale deel knoppen dat kan als naambekendheid deel uitmaakt van je strategie.
 • Zorg voor je duidelijkheid wie de email stuurt
 • Herhaal in je footer waarom mensen zich hebben ingeschreven.
 • En zorg dat de lezer makkelijk kan uitschrijven.
 • Je kan ook in je email info kwijt om snel persoonlijk contact te leggen als je GSMnummer.

 Extra tips

Dominic Heselmans van SmartData agency gaf me deze handige tips.

 • Bellen: Voeg de mogelijkheid toe om direct te bellen vanuit de e-mail. De code ziet er zo uit: <a href=”tel:+32499/716.115″>+32499716115</a>
 • SMS: Een SMS bericht laten versturen doe je door de volgende code in je nieuwsbrief te gebruiken: <a href=”sms:+32499/716.115″>Stuur ons een SMS</a>
 • GPS: De routebeschrijving naar je kantoor of het betreffende pand toevoegen, kan een grote meerwaarde zijn. Dit doe je door naar Google Maps te gaan, je adres in te vullen en daarna naar het menu te gaan. Daar selecteer je de optie “Kaart delen of insluiten”. Je krijgt nu een link om in je e-mail te plaatsen.

Gouden regels van elke landingspagina.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een plek waar je bezoekers ‘landen’ nadat ze op een actieknop geklikt hebben in een e-mail een webpagina of waar dan ook. Die landingspagina richt zich helemaal op één doel en echt max 1 doel. Verder gaan in de klantfunnel. De pagina is alleen hiervoor bedoeld en vind je meestal niet terug in het navigatiemenu .

Een landingspagina heeft 1 doel en dat is conversie creëren.

Waarom is een landingspagina belangrijk?

Een landingspagina is een kortere weg om je doel te bereiken. Als je contacten op je homepage terechtkomen, en dan moeten ze nog enkele klikken maken naar de juiste locatie kan dit een afknapper zijn. Op het net is elke klik er eentje te veel.

Duidelijkheid

Je landingspagina moet een goede indruk maken. Voor die eerste indruk heb je maar 7 seconden tijd. Daarom is het dus van belang om een landingspagina te hebben die goed in elkaar zit. Je bezoeker moet onmiddellijk weten waar het over gaat.

Scoren je op je zoekwoorden

Landingspagina’s geven je de mogelijkheid om beter te scoren in zoekmachines. Ze geven een opportuniteit om met je landingspagina beter te scoren omdat er maar 1 doel is en je werkt dan ook met een duidelijk sleutelwoord of sleutelzin ( long tail keyword .)

Ze helpen bij de SEO voor je landingspagina.

Natuurlijk moet de tekst van je landingspagina van goede kwaliteit zijn. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met bepaalde SEO-technieken. Deze zorgen voor een hogere positie in Google.

Zorg voor overzicht

Vrijwel niemand leest een pagina helemaal door. Mensen scannen in plaats van dat ze alles lezen. Ze zijn op zoek naar informatie die voor hen relevant is. Zorg voor een goed design.

 1. Gebruik eenduidelijke titel bij voorkeur tussen 30 en 50 karaktes zodat bezoekers direct zien dat ze op de juiste webpagina zitten.
 2. Maak snel duidelijk wat er in de deal zit of wat je te bieden hebt. Hoe eenvoudiger hoe beter.
 3. Maak gebruik van subkopjes om een structuur te geven
 4. Voorkom grote blokken tekst maak gebruik van extra lege ruimtes.
 5. Gebruikopsommingen met bulletpoints.
 6. Gebruik beeld als het de boodschap ondersteunt.
 7. Maak je pagina socialproof door een getuigenis.
 8. Plaat de CTA op niet te missen locaties. Gemiddeld hebben landingspagina’s 3,5 call-to-action knoppen maar ze hebben maar 1 doel.

Voorkom afleiding

Zorg dat bij je landingspagina alle aandacht uitgaat naar het doel waarvoor je de pagina gemaakt hebt. Haal alle afleidende elementen weg. Zorg ervoor dat je bezoeker maar 1 keuze heeft en dat is op de actieknop drukken. Soms kan je beter het navigatiemenu ook weglaten.

Zorg ook voor automatisatie

Een bedankje na een actie of een vraag om afspraak te maken het kan. Je landingspagina gaat ervoor zorgen dat je klant converteert.

Welke KPI’s wil je meten bij e-mail marketing?

Je e-mailcampagne maakt deel uit van je alomvattende marketingstrategie en verkoop. Graag wil je toch weten of je boodschap aankomt en of dit ook resulteert in je doelstelling en verwachtingen, bepaal daarom bij aanvang welke KPI je wil meten. Hierbij krijg je alvast de grote klassiekers.

1. Open rate van e-mails

Open rate % = (aantal opens / aantal afgeleverde e-mails) * 100

De e-mail open rate vertelt je het percentage van het totaal aantal ontvangers die uw campagne hebben geopend. Bijvoorbeeld, als 100 contacten je e-mail ontvangen, maar slechts 50 openen hem, dan is de open rate 50%.

2. E-mail klikratio

Click rate % = (aantal ontvangers die op een link in een e-mail hebben geklikt / aantal afgeleverde e-mails) * 100

Het klikpercentage geeft het percentage ontvangers aan die op ten minste één link in jouw e-mailcampagne hebben geklikt. Als bijvoorbeeld 100 contactpersonen uw e-mail ontvangen en 20 van hen klikken op een van de links in de e-mail, is de klikpercentage 20%.

3. Doorklikratio

Doorklikratio % = (aantal ontvangers die op een link in een e-mail hebben geklikt / aantal opens) * 100

Het doorklikpercentage is ook het percentage ontvangers dat op een link in je e-mail heeft geklikt, maar alleen voor degenen die de e-mail hebben geopend. Als je bijvoorbeeld een e-mail stuurt naar 100 contactpersonen, 50 van hen de e-mail openen en 25 van deze openers op een link klikken, is je doorklikratio toch 50%.

4. Uitschrijvingspercentage

Uitschrijvingspercentage % = (aantal contacten dat zich uitschrijft / aantal afgeleverde e-mails) * 100

Het afmeldingspercentage geeft aan hoeveel procent van de ontvangers heeft geklikt om zich af te melden voor jouw e-mails in een campagne. Bijvoorbeeld, als 100 contacten de e-mail ontvangen en 5 van hen ervoor kiezen om zich af te melden voor toekomstige e-mails, is de afmeldingspercentage 5%.

5. Bouncepercentage

Bouncepercentage % = (aantal mislukte afleveringen / aantal verzonden e-mails) * 100

Het bouncepercentage is het percentage e-mails dat niet is afgeleverd omdat ze zijn teruggestuurd door de server van de ontvanger. Bijvoorbeeld, als van de 1.000 e-mails er 5 niet afgeleverd worden, dan is het bouncepercentage 0,5%.

Deze metriek omvat twee soorten bounces:

 • Soft bounces: een tijdelijke afleverfout, bijvoorbeeld de server van de ontvanger is down of hun mailbox is vol.
 • Harde bounces: de e-mail wordt nooit afgeleverd, bijvoorbeeld als een e-mailadres onjuist is of niet meer bestaat.

Te vermijden fouten in je e-mailcampagne

Er zijn “do’s en dont’s” in e-mailcampagnes. Zorg er alvast voor dat je deze punten vermijdt om zo een sterk e-mailmarketingverhaal op te zetten.

 • Koop geen email lijsten.
 • Zorg dat enkel gemotiveerde contacten op je lijst staan
 • Je verzendadres mag geen donotreply@ zijn. Het is niet uitnodigend en zeker niet klantvriendelijk.
 • Maak je campagne Mobile friendly.70 % van de email worden op mobile geopend.
 • Te beperkte segmentatie van de doelgroep en boodschap. Niet iedereen die je kent heeft nood elke boodschap die je uitstuurt en met een te algemene boodschap mis je vaak je gericht doel.Enkele suggesties:
 1. Locatie
 2. Kopen/ verkopen/ huren
 3. Koopbereidheid ja of nee
 4. Eigen woning of investering
 5. Eigendom/ woning/ appartement/ kantoor/ grond
 6. Buget-orientatie, sociaal / middensegment / up class
 • Te veel onderwerpen in een email geven een onduidelijke boodschap. De focus verdwijnt en resulteert in een verwaterd resultaat.
 • Te veel keuzemogelijkheden om actie uit te voeren. Te veel CTA’s in een email bericht zorgen voor keuzestress en het gevoel dat men niet de juist keuze maakt.
 • Een moeilijk uitschrijf procedure. Zorg ervoor dat je lezers makkelijk kunnen uitschrijven. Je kan al eens trachten om hen toch te overtuigen om te blijven maar je uitschrijfprocedure moeilijk maken geeft enkel een grotere frustratie.
 • Zorg ervoor dat je uit de spam filter blijft, hou je aan netiquette en maak je boodschap niet opdringerig door verborgen teksten of overdreven sleutelwoorden te gebruiken
 • Hou je aan de GDPR en compliance regels . Er worden wel degelijk boetes geïnt en de bedragen lopen aardig op. Herman Maes van Daily Bits kan je hierover alles vertellen.

Vastgoed Tips wil je blijven lezen

Je hebt dit bericht tot hier gelezen, da’s een goed teken, en jij wilt goede tips missen. Onder de naam “Vastgoed Tips” verschijnen blogberichten met als één gemeenschappelijk thema: Hoe kan je vastgoed positioneren en promoten in België.

Ben je al ingeschreven om alle Vastgoed Tips te regelmatig ontvangen ? GRATIS INSCHRIJVEN

De 3 hapbare delen over email marketing.

Een eerste stap is gezet naar een betere emailmarketing voor je immokantoor. Deze tips kunnen je helpen bij het projectmatig aanleggen van een gezonde emaillijst. Er zijn nog 2 blogberichten rond dit thema email marketing.

Vastgoed Tips Abonnement