Vastgoed marketingstrategie

Maak een marketingstrategie voor je vastgoed. Vastgoed Tips

#01 Maak een marketingstrategie voor je vastgoed.

Voordat je een marketingplan uitrolt maak je beter een strategie naar je doelstelling. Voor het verkopen van vastgoed is er een terugkerende structuur die helpt voor het bepalen van een klantgerichte aanpak.

Wil je deze strategie uitzetten als bouwpromotor of je zou graag je eigen woning ruilen voor een pand dat beter bij je past. Dan zijn er enkele basisregels die je kan aanhouden om sneller resultaat te bereiken. Wil je een structuur en wat bruikbare tips lees dan verder om ze te ontdekken.

Vastgoed Tips

Onder de naam “Vastgoed Tips” verschijnen blogberichten met als één gemeenschappelijk thema: Hoe kan je vastgoed positioneren en promoten in België. “Verkopen van vastgoed in België” zou ook een leuke werktitel kunnen zijn. De vastgoed tips richten zich naar vastgoedkantoren en naar bouwpromotoren die een vastgoedproject willen aanbieden.

Wie graag een eigen woning wil verkopen zonder makelaar die kan hier extra inzichten krijgen over de aanpak van de verkoop van een eigendom.

Ben je al ingeschreven om alle Vastgoed Tips te ontvangen ? GRATIS INSCHRIJVEN  

EXTRA TIP Digitale marketing en Online marketing zijn geen synoniem.

Eerst even deze mythe onderuithalen.Een hedendaags marketingplan start je niet langer zonder digitalisering. Deze digitalisering die we herkennen van het verzamelen van data, het automatiseren van processen en het zichtbaar maken van je vastgoed op diverse platformen. Het woord “Digit” in Digitale marketing staat voor meetbaar en niet voor online. Zo is een onbeheerd online profiel op sociale media niet erg digitaal. Een bezoek op locatie wordt dan weer wel digitaal als je de successen van deze actie meetbaar maakt.

Het voordeel van je strategie.

Het hebben van een strategie zal je in staat stellen om beslissingen te nemen die het totale project ten goede zullen komen. Toewijzing van middelen zoals tijd, personeel en geld kan effectief worden gedaan. Het maakt de productiviteit ook hoger, omdat er geen middelen worden verspild aan campagnes of acties die een beperkt rendement opleveren.

Wat is een marketingstrategie?

Alle online en offlineactiviteiten die betrokken zijn om je doelstelling op het gebied van verkoop te realiseren worden gevat in een marketingstrategie.Het zal je helpen goederen en diensten te ontwikkelen die betrekking hebben op je doelgroep, met een hoger winstpotentieel. Je strategie zal helpen om de beste manier te kiezen om middelen en tijd toe te wijzen. Door verder te gaan met deze aanpak kan je eenvoudige marketingfouten voorkomen en ervoor zorgen dat je tijdens het uitvoeren van de campagnes geen grote koerscorrectie hoeft uit te voeren.

Hier zijn de stappen die moeten worden gevolgd om uw bouwmarketingstrategie te creëren.

1.      Kom met SMART-doelstellingen.

Wanneer je uw doelen stelt, zorg er dan voor dat deze SMART zijn:

  1. Specifiek
  2. Meetbaar
  3. Haalbaar
  4. Relevant
  5. Tijdgebonden

Specifieke doelen stellen u in staat om de populaire “W” vragen te beantwoorden zoals

  • WIE je zal helpen om je target te bereiken,
  • WAT precies je doelen zijn,
  • WANNEER je in staat zult zijn om uw doelen te bereiken,
  • WELKE doelen belangrijk zijn, en wat zal je doen om ze allemaal te vervullen,
  • WAAROM deze doelen bestaan.

Om je doelen te meten, moet je beslissen welke meeteenheden (KPI) je wilt volgen en hoe deze doelen zullen worden bereikt. Zorg ervoor dat ze allemaal steekhouden en zinvol zijn voor je verkoop.

Tot slot, maak een tijdlijn met acties naar je doelen met streefdata voor zowel grote als kleine taken. Dit zal helpen om je doel te bereiken.

2.     Voer een SWOT-analyse uit.

Gelukkig is elk project uniek en juist daarom is het handig om een SWOT-analyse uit te voeren voor je bouwproject of je immokantoor. Zo zal je de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen identificeren.

De sterke punten zijn wat je onderscheidt van de concurrentie (een sterk merk, een loyaal klantenbestand of unieke technologie), terwijl je zwakke punten gebieden zijn die je kan en moet verbeteren (een zwak merk of een beperkte kennis van digitale marketing).

Kansen zijn factoren die je een concurrentievoordeel opleveren (een meevaller als een regio die populair wordt) terwijl bedreigingen factoren zijn die uw bedrijf kunnen schaden (stijgende kosten in betalende sociale media-advertenties, toenemende concurrentie).

SWOT-analyse werkt het beste wanneer u externe gegevens en interne gegevens van verschillende bronnen binnen uw organisatie combineert om een totaalbeeld te krijgen. Het is echt belangrijk om objectief te werken. Zo is de stelling ”Ik denk” niet hetzelfde dan “ik weet” omdat “ik denk” geen bewijs van evidentie heeft.

3.     Maak je waarde propositie.

Een waarde propositie moet gebruik maken van de sterke punten die je in je SWOT-analyse identificeert.

Het is de waarde die jij als verkoper belooft te leveren aan je kandidaat-kopers als zij betalen voor een pand en eventueel extra diensten. Het opmaken van een waarde propositie informeert potentiële kopers over waarom zij beter dit pand kiezen boven dat van je concurrenten.

Visualiseer welke voordelen dit voorstel hen biedt. De oplossing is dat je niet langer van bovenuit je bedrijf moet promoten. In plaats daarvan werkt je aan het creëren van een waarde-voorstel ( UVP ) unique value proposition ) die het hoofdprobleem van de ideale klant aanpakt. Je waarde propositie omschrijft de voordelen in een aanbod en onderscheidt zich van concurrenten die hetzelfde aanbod doen. Ja je voorstel dient beter te zijn. Over dit onderwerp komt er een extra blogbericht. Hoe bepaal je de waarde van je huis .  

4.     Identificeer je ideale klant.

Voordat je jouw marketingstrategie ontwikkelt, dien je te bepalen aan wie je de marketing wil richten. Gebruik de gegevens die je verzamelt om klantpersona of ideal avatars te creëren, zodat je alleen verkoopt aan mensen die geïnteresseerd zijn in dit aanbod. Wie zal mijn huis kopen is de vraag.

Uw doelpubliek moet meer zijn dan alleen een brede lijst van demografische gegevens. Probeer het ideale profiel te creëren van een volledig gevormde persoolijkheid met als een leeftijdscategorie, inkomen, opleidingsniveau, interesse, koopmotivatie en functieomschrijving. Deze persona’s zullen je later helpen met je marketing, reclame en inhoudelijke inspanningen. In een nieuwe benadering van ideale customers avatars zoeken we naar raakpunten en waar en wanneer en hoe we in dialoog kunnen gaan met de toekomstige koper.

Ik weet uit ervaring dat hier vaak de fout wordt gemaakt om zelf een persona te bedenken zonder deze te toetsten in de realiteit. Voor een specifiek aanbod is het belangrijk om te weten hoe kleine netwerken met elkaar communiceren.

5.     Onderzoek uw concurrenten.

Je bent nooit alleen en vastgoed wordt door vele spelers aangeboden. Dus omdat je concurrentie hebt, zal je onderzoek naar hen moeten doen. Door het analyseren van uw concurrenten krijgt je een idee van wat zij aanbieden als product en als service en identificeert u hun sterke en zwakke punten. Als ze iets beters doen, dan kan je dit overnemen en aanpassen in je aanpak. Je kan zelfs onaangeroerde opportuniteiten vinden en deze gebruiken om uw immobedrijf te laten uitblinken in haar positionering.

EXTRA TIP Toets je pand op een nieuwe locatie.

Doe een A/B test met eenzelfde pand op een andere locatie. Neem ook eens een kijkje bij een concurrent in het buitenland. Dan ontdek je al eens nieuwe benaderingen voor een vergelijkbare ideale klant avatar.

6.     Maak werk van je merk en huisstijl.

De huisstijl en het merk van een project vertegenwoordigt de essentie of visie van wat er zowel conceptueel als in taal wordt ontwikkeld. Een merk van een project of een vastgoedkantoor past zich aan naar budget en omvangen van de activiteiten. Het is vlot toepasbaar bij alle raakpunten naar alle betrokken partners.

Naast logo kleur en lettertypes bepaal je best ook je tone of voice of zelfs je ideale filter bij fotografie. Bij grote vastgoedkantoren herken je ook eenduidigheid in opmaak van landingspagina’s, brochures en zelfs de achtergrond bij een Zoom-meeting volgt de huisstijl. Wie goed oplet ziet al eens een immokantoor met eigen avatarstickers en een gepersonaliseerde chatbot. Eenduidig herkenbaar zijn in het hele traject naar je verkoop geeft je klant extra vertrouwen.

7.     Gebruik de juiste mediakanalen.

Er zijn verschillende marketingkanalen waarmee je de gewenste doelgroep kunt bereiken. Traditionele marketingkanalen zijn onder andere V-borden, krantenadvertenties en televisiereclame. Je nieuwe marketingkanalen zijn onder andere je contentmarketing, zoekmachineoptimalisatie (SEO), betalende online advertenties adds pay-per-click (PPC), je websites, e-mailmarketing en social media. En natuurlijk ook je online immomarkt platform.

Hoewel het uiterst verleidelijk kan zijn om links en rechts wat acties te lanceren, kan het zijn dat je uiteindelijk veel geld en tijd verliest door het gebruik van kanalen die niet werken. Een omni-channel aanpak waarbij een CRM CDP en DMP (het wordt te technisch ik weet het) elkaar versterken is een aanrader voor professionelen die meerdere projecten hebben.

Met je aangepaste strategie is het laatste wat u moet doen,het uitrollen en opvolgen van uw campagne. Digitale marketing voor bouwbedrijven is niet moeilijk als u de tijd en het geld kunt inzetten om eerst een bouwmarketingstrategie te ontwikkelen. Door het opmaken van je eigen marketingstrategie zullen er weinig veranderingen zijn die u later in uw marketing acties moet aanbrengen. En het zal makkelijker zijn om te corrigeren en te optimaliseren.

Hiermee zijn we dan aan het einde van de eerste Vastgoed Tips.

In volgende berichten worden oplossingen gedeeld die helpen om de verkoop van je huis beter aan te pakken.

Volgende Vastgoed Tip

#02 Bepaal je de waarde van je huis.

Mis geen enkel bericht van Vastgoed Tips.

We weten dat Linked in en Facebook geen garantie zijn omdat je een bericht zou zien

Daarom kan je inschrijven en dan ontvang je seintje bij een nieuw blog bericht

SCHRIJF JE IN