De waarde van een huis bepalen.

Het Kantoor Vastgoed Tips #02 Bepaal de waarde van je huis

#02 Hoe bepaal je de waarde van een huis.

Hoeveel is je eigendom nu waard ?

De waarde van een woning heeft een iets andere betekenis als u het aan een huiseigenaar, schatter of belastingadviseur vraagt. Maar in de meeste gevallen betekent de woningwaarde het bedrag waarvoor een huis waarschijnlijk zou verkopen, ook wel bekend als de huidige marktwaarde.

Het mag ook duidelijk zijn als je doel is om vastgoed te verkopen dan zal de uiteindelijke koper de waarde van je huis bepalen. Een gemiddelde woning type open bebouwing gaat vlot van de hand voor een prijs van €315 000. Elk kwartaal zijn er statistieken die gepubliceert worden door. FOD Economie statitstiek waarmee je de evolutie van de markt kan volgen.Maar elk pand en iedere koper is uniek en dus blijft het toch wel een oefening om een juiste prijs te kleven op je vastgoedaanbod.

De waarde van je vastgoed heeft in vloed op je marketingstrategie.  Hoe je de waarde kan inschatten van vastgoed en hoe je die ook toetst aan een waardeformule gaan we je zo uitleggen.

Vastgoed Tips

Onder de naam “Vastgoed Tips” verschijnen blogberichten met als één gemeenschappelijk thema: Hoe kan je vastgoed positioneren en promoten in België. “Verkopen van vastgoed in België” zou ook een leuke werktitel kunnen zijn. De vastgoed tips richten zich naar vastgoedkantoren en naar bouwpromotoren die een vastgoedproject willen aanbieden.

Wie graag een eigen woning wil verkopen zonder makelaar die kan hier extra inzichten krijgen over de aanpak van de verkoop van een eigendom.

Ben je al ingeschreven om alle Vastgoed Tips te ontvangen ? GRATIS INSCHRIJVEN

Wat is een vastgoedtaxatie?

Een woningtaxatie is een objectieve schatting opgemaakt door een professionele schatter. Om de waarde je woning te bepalen bezoekt een schatter het pand. Hij maakt een gedetailleerde inventarisatie van de woning en onderzoekt de lokale vastgoedmarkt. De waarderingen zijn gebaseerd op vele factoren, en staan ook in functie van het doel van de schatting. Een schatter kan een taxatie opmaken In functie van een hypothecaire lening of in opdracht van een verzekeraar om een nog nieuw te bouwen vastgoed naar verzekerwaarde te schatten. Uiteraard wordt een waardeschatting ook opgemaakt in kader van erfenis of gewoon als toets alvorens een woning naar de vastgoedmarkt te brengen.

Wie zal je woning naar waarde schatten?

In de zoektocht naar klanten, bieden verschillende partijen een service als schatter aan.

De zoekterm “Waarde van je huis” heeft een stevige CPC-waarde bij Google want de concurrentie naar potentiële verkopers is hoog.

Het schatten van vastgoed valt in België niet onder een beschermd beroep. Hierdoor is er een flink aanbod met variërende kwaliteiten en sterk uiteenlopende tarifering. Zo zijn er de gratis verslagen die gekoppeld worden aan commerciële deals. En er zijn makelaars die graag langskomen om een verslag te maken voor een aantrekkelijk tarief tussen €25 en €90.

Een erkend schatter zal in functie van zijn doel een afrekening sturen tussen €250 en €800. Voor deze aanrekening ontvang je een professioneel uitgewerkt verslag waarmee je kan uitpakken naar je verzekering, je hypotheekverstrekker en kandidaat kopers. Naast vastgoedmakelaars en schatters kunnen ook landmeters en zelfs notarissen een eigendom taxeren. Kies je voor de diensten van een expert sellecteer dan bij voorkeur iemand die goed vertrouwd is met de locale markt. Je kan een keuze maken uit deze erkende lijst.

lijst van Vlaamse experten 2021

Wat bepaalt de waarde van je woning?

Een waarde van de woning wordt bepaald door vele factoren. Wij houden van structuur en onderscheiden 4 belangrijke categorieën.

1.Locatie

Prijzen van vastgoed kunnen al eens schommelen naar gelang de ligging. Welke regio, elke wijk tot zelfs de zonnigste kant van de straat zijn belangrijke factoren. Ook storende elementen in de buurt of het ontbreken van infrastructuur wegen door in de waardebepaling. Locatie is doorslaggevend.Een prima woning die buiten de zoek parameter valt van de potentiële koper maakt geen schijn van kans. Onthoud dit goed want het is absoluut belangrijk in de omschrijving van je te verkopen pand. Omschrijf voor locatie info over:

 • Adresgegevens
 • Buurt en wijk info
 • Bereikbaarheid
 • Mobiscore

Rockestate heeft een GRATIS TOOL  die hierbij kan helpen

2.Het goed

Info over de woning zelf is een stevige categorie. Hierbij omschrijf je alle meetbare eigenschappen van de woning of appartement en bijhorende grond. Maak ook duidelijk in welke staat de eigendom is. Een kandidaat-koper kan zich hierdoor snel een idee vormen over de functionaliteit van het vastgoed. En de staat van het pand. Hou hierbij rekening met:

 • Type woning, appartement, rijwoning, open bebouwing
 • Totale Oppervlakte
 • Bewoonbare oppervlakte
 • Indeling van kamers en ruimtes
 • Technische installaties
 • Info over afwerking en ouderdom van de woning
 • Mogelijkheden tot opwaardering

3.De terugkerende kosten

Een derde categorie kan je best voorbehouden voor de onderhoudsvriendelijkheid van een woning. Je kan dit breed opvatten en de jaarlijkse kosten en budgetten oplijsten. Start bij de roerende voorheffing, energieverbruik tot onkosten voor onderhoud van tuin en de gemeenschappelijke delen.De hoge kosten op onderhoud kunnen voor kandidaat-kopers aanleiding zijn tot prijsonderhandelingen.

Extra weetje: Tenzij nu net die ene arborist je vastgoed wil kopen. De tuin die 5 maal groter is dan de bebouwde oppervlakte heeft een negatieve invloed op de waarde van je vastgoed.

Vervolledig je lijst met info over:

 • EPC
 • Verbruikskosten
 • Onderhoud
 • Verzekeringen
 • Taxen en aanslagen

4.De concurrentie

Het vierde onderdeel gaat naar de vraag naar dit type vastgoed in deze omgeving. Het hoeft geen uitleg dat een villa met 3 slaapkamers een garage een heel andere waardebepaling krijgt in Knokke Zoute dan in Ronse Muziekbos. Elke regio en buurt heeft een eigen marktdynamiek zo is de frequentie van verkopen in goedkope regio’s soms hoger waardoor de markt voor de makelaar toch erg aantrekkelijk is. Maak een vergelijkingsanalyse van je markt (CMA) en vergelijk diverse panden die voldoen aan eenzelfde vraag.

 • Evolutie van grondprijzen
 • Snelheid van verkoop in de regio
 • Vergelijkbare panden analyseren
 • Het aanbod in kaart brengen

Schattingen met online tools

Gelukkig zijn er ook online tools waar je snel een waarde kan bepalen van je huis. Met de hulp van Machine Learning bieden bedrijven alla Zimmo prijsschattingen voor woningen die niet te koop staan? Ze verzamelen gegevens over de kenmerken van elke vastgoed en gebruiken algoritmen om voorspellingen te doen.

We hebben hier een vergelijkbare test gemaakt. En stellen vast dat uitkomsten soms toch erg verschillende resultaten geven. Laat je niet ontmoedigen, de evolutie in technologie staat niet stil. Wat vandaag soms wat stroef gaat is morgen een perfect hulpmiddel. Zo kan elke Franse burger al inzage krijgen van alle vastgoed verkoopprijzen in Frankrijk en dit op een handige kaart. De website Realo geeft al een indicatie over je buurt.

5 online tools om de waarde van je huis te schatten

Je heb een waardebedrag en wat doe je daarmee ?

Als eerste stap kan je het bedrag van een online tool even toetsen met een professional. Laat je niet van de wijs brengen door makelaars die je de hemel beloven . Een eigendom die niet correct wordt aangeboden kan snel het potentieel aan kopers doen opbranden.Let daar om op voor veel gemaakte fouten:

 • Geloven dat vastgoedprijzen alleen maar stijgen
 • Te hoge startprijs
 • Onvoldoende kennis over de actuele markt
 • Zich niet voldoende inleven in de vraag van de koper

Om een correcte prijs te hanteren kan je gebruikmaken van een berekenformule. Het is soms confronterend maar eerlijk. Haal alle emotie uit je redenering en test of je prijs te hoog of te laag is. De formule berekend een rendement en je zou als doel kunnen stellen dat de score niet over 25 gaat. Ik weet zeker dat je elke twijfelaar over de streep haalt met een goede rendement-score.

De waarde van je huis bepalen met een rekenformule .

De waarde van je huis bereken je zo. Door de aankoopprijs van het vastgoed te delen door 12 maanden en vervolgens te delen door de verhuurwaarde. Het resultaat is een waardefactor van je woning op basis van rendement.

Aankoopprijs / jaarlijkse verhuurwaarde = Waarde

 • Een voorbeeld van een woning in Sint Niklaas.
 • Deze kost € 315 000 en de verhuurwaarde is € 875 ( x12 ).
 • Dan is je waardefactor 30 .

EXTRA TIP !

Plaats een handige gids voor de verkoper en verkoper op je website.

Kopers en verkopers van vastgoed hebben één gemeenschappelijk doel. Beide willen graag wisselen van eigendom. Deze partijen zitten bij aanvang ook in dezelfde fase van the customer journey. Elk heeft zijn specifieke vragen en zoekt daarop een duidelijk antwoord. Dit is een ideaal moment om aan je toekomstige klant je expertise en service te demonstreren als makelaar.

Hiermee kan je nu aan de slag om gericht de waarde van je huis te bepalen. In volgende berichten van Vastgoed Tips worden oplossingen gedeeld die helpen om de verkoop van je vastgoed beter aan te pakken.

Volgende Vastgoed Tips:

#03 Hoe vind je de kandidaat koper .  Hier gaan we het hebben over het bepalen van een gerichte doelgroep voor je woning.